Μουσεία

Τα μουσεία της Κεφαλονιάς προσφέρουν μία καλή γνωριμία με τον τοπικό πολιτισμό.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου δημιουργήθηκε μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1953. Τα εκθέματά του αφορούν ευρήματα από το νησί που χρονολογούνται από την Παλαιολιθική έως την Υστερορωμαϊκή Εποχή. Ο σχεδιασμός του αρχικού κτιρίου έγινε από τον σημαντικό Έλληνα Αρχιτέκτονα, Πάτροκλο Καραντινό, που είχε καταγωγή από την Κεφαλονιά. Το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου που έπληξε την Κεφαλονιά στις αρχές του 2014, διέκοψε τη λειτουργία του και προκάλεσε την προσωρινή υποστήλωσή του. Στη συνέχεια η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε την κατεδάφισή του προκειμένου να ανεγερθεί στην ίδια θέση ένα πανομοιότυπο. Οι εργασίες ανέγερσης του νέου κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου βρίσκονται σε εξέλιξη στερώντας, προσωρινά, από τους κατοίκους και τους επισκέπτες μας τον εκθεματικό πλούτο που διαθέτει.

Το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1966 με στόχο τη διαφύλαξη των αντικειμένων που είχαν διασωθεί από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953. Ανήκει στο Κοργιαλένειο Ίδρυμα Κεφαλληνίας ως πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και συγκαταλέγεται στους πολιτιστικούς φορείς του ΥΠΠΟΑ. Η δημιουργία του οφείλεται στην Ελένη Κοσμετάτου, σύζυγο του Μαρίνου Κοσμετάτου, η οποία βραβεύτηκε για το έργο της από την Ακαδημία Αθηνών το 1974. Το Κοργιαλένειο Μουσείο αποτελεί μία «κιβωτό» για τον τόπο μας και σημείο αναφοράς. Διατρέχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Κεφαλονιάς, από την εποχή της Ενετικής κατάκτησης μέχρι το 1953. Με τα εκθέματά του αναδεικνύει τη ζώσα και εξελισσόμενη πολιτιστική ιδιαιτερότητα των νησιών μας. Αναφέρεται στην προσεισμική αρχιτεκτονική, την πολεοδομία και τις καταστροφές του 1953. Προβάλει την αγροτική και αστική ζωή με όλες τις πτυχές της, καθώς και την εκκλησιαστική τέχνη με τη λατρευτική ζωή των Κεφαλλήνων. Λειτουργεί στον ισόγειο χώρο της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης, με Έφορο την κ. Θεοδώρα Μαρκάτου, Ιστορικό Τέχνης και Ομότιμη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (ΜΦΙ) στα Δαυγάτα ιδρύθηκε το 1996 από την Εταιρεία Προστασίας της Φύσης Κεφαλονιάς και Ιθάκης με την συμβολή της τότε Κοινότητας Δαυγάτων και του Πολιτιστικού Συλλόγου των Δαυγάτων. Αποτελεί φορέα πολιτισμού, επιστημονικής έρευνας και παιδαγωγικής. Λειτούργησε επί δεκαέξι χρόνια προσελκύοντας περί τους είκοσι χιλιάδες επισκέπτες, ερευνητές, πανεπιστήμια και επιστήμονες. Παράλληλα, αποτέλεσε πόλο έλξης για τους μαθητές της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης και όλης της χώρας. Στους χώρους του πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και πλήθος ερευνητικών-εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την Θιακοκεφαλονίτικη χλωρίδα και πανίδα.  Το 2011 η λειτουργία του ανεστάλη μετά από την μετακίνηση της μοναδικής υπαλλήλου που διέθετε στις κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου από τον Καλλικρατικό Δήμο Κεφαλονιάς. Ο νέος Δήμος Αργοστολίου, σε συνεργασία με την ΤΚ Δαυγάτων, εργάζεται συστηματικά για την αποκατάσταση της λειτουργίας του επιλύοντας όλα τα τεχνικά ζητήματα που το καθιστούν ανενεργό και δίνοντας νέα προοπτική στην πολιτιστική παραγωγή του.

Το ιδιωτικό μουσείο σύγχρονης τέχνης του Μεμά Καλογηράτου. Ο ευρέως γνωστός Κεφαλονίτης γλύπτης, κ. Μεμάς Καλογηράτος, ξεκίνησε από το 1980 τη συγκρότηση μιας γλυπτοθήκης, στην οικία του στα Μαζαρακάτα, η οποία συνιστά ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης. Μέσα από την πολυετή και συνεχή του προσπάθεια κατάφερε να δημιουργήσει ένα μουσείο που στο αντικείμενό του αποτελεί σήμερα το 1ο στα Ιόνια Νησιά, το 2ο στα νησιά όλης της Ελλάδας μετά απ’ αυτό της Θάσου και το 2ο στη Δυτική Ελλάδα. Το έργο του χρήζει ειδικής μελέτης και δημιουργίας σχετικού λευκώματος για να αποτυπωθεί πλήρως η πολυετής και πολυεπίπεδη προσφορά του.  Το καλοκαίρι του 2023 τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια του τελευταίου μνημειακού γλυπτού του Μεμά στον κήπο του μουσείου του, με τίτλο «Ο φρουρός του Ιονίου».

Το Εκκλησιαστικό-Βυζαντινό Μουσείο Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιά ιδρύθηκε το 1998 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Σπυρίδωνα στα Περατάτα της Κεφαλονιάς. Στο περιεχόμενο του μουσείου, το οποίο λειτουργεί κατά τους εαρινούς μήνες από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 08:00 π.μ. μέχρι τις 14:00 μ.μ, οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να δουν θρησκευτικά κειμήλια της Κεφαλονιάς που σώθηκαν μετά το 1953, τοιχογραφίες αλλά και εικόνες Αγίων της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου 1453-1821. 

Το Ναυτικό Μουσείο Ιονίου (ΝΜΙ) στα Φάρσα βρίσκεται στην τελική φάση της αποπεράτωσης. Τα νησιά μας γνωρίζουν καλά την έννοια της διασποράς και της ναυτοσύνης. Αυτή η μεγάλη παράδοση αναζητά εδώ και δεκαετίες έναν χώρο για να στεγάσει τη μακρά παράδοση των ναυτικών μας και τη σχέση τους με τη θάλασσα. Η μεγάλη ναυτική οικογένεια του τόπου μας ονειρεύτηκε αυτό το μουσείο που θα τοποθετήσει τα Φάρσα, ένα παραδοσιακό ναυτικό χωριό, στο επίκεντρο του Ιονίου αναδεικνύοντας τη σύμφυτη διαδρομή μας με το υγρό στοιχείο. Η λειτουργία του ΝΜΙ, στο οποίο θα στεγάζεται έκθεση πολυαισθητηριακού χαρακτήρα, με θέμα όψεις της ναυτικής ιστορίας και παράδοσης του νησιού, θα αποτελέσει πόλο έλξης για πολλές διαφορετικές ομάδες κοινού της εγγύτερης και ευρύτερης περιοχής.. Ο νέος Δήμος Αργοστολίου έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση από τις 13/1/2025 για την εξεύρεση αναδόχου ο οποίος θα υλοποιήσει την αποπεράτωση των μελετών που εκκρεμούν για το ΝΜΙ του Δήμου Αργοστολίου.

Ο νέος Δήμος Αργοστολίου βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να διακοινώσει τη δημιουργία ενός ακόμη μουσείου για τον τόπο μας που θα έχει διεθνή ακτινοβολία και μεγάλη απήχηση λόγω του σημαντικού περιεχομένου του. Πρόκειται για το Μουσείο «Γεράσιμος Σκλάβος» που θα στεγαστεί στο ιδιόκτητο κτίριο όπου παλιά στεγαζόταν το υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδας και αγοράστηκε από τον προηγούμενο Δήμο Αργοστολίου. Ο γλύπτης Γεράσιμος Σκλάβος που γεννήθηκε στα Ντομάτα Κεφαλονιάς το 1927, αποτελέσε ένα σημαντικό γλύπτη της μεταπολεμικής περιόδου με δραστηριότητα που ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας και προσέδωσε στο έργο του αντικειμενική αξία αναγνωρισμένη διεθνώς. Ξεκίνησε την πορεία του σπουδάζοντας στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ενώ στη συνέχεια εργάστηκε και έζησε στο Παρίσι μέχρι το αδόκητο τέλος της ζωής του το 1967, μετά από ατύχημα στον χώρο που δημιουργούσε. Το 2021,  η οικογένειά του μεγάλου δημιουργού πήρε την απόφαση να διαθέσει ένα μεγάλο μέρος των έργων και του αρχείου του στον νέο Δήμο Αργοστολίου προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μεγάλο και σύγχρονο μουσείο, αντάξιο της διεθνούς φήμης και αναγνώρισης του Γεράσιμου Σκλάβου. Εργαζόμαστε εντατικά και με στοχοπροσήλωση μέχρι το νέο αυτό μουσείο να παραδοθεί στην τοπική κοινωνία, στους επισκέπτες μας αλλά και στο διεθνές δίκτυο των μουσείων.

Μάθετε περισσότερα για τα μουσεία μας στη τουριστική μας ιστοσελίδα